Yhteenveto ja palaute asukasvuorovaikutteisesta vieraskasvien torjunnasta Espoossa 2017

Tässä blogitekstissä esittelen yhteenvedon Espoossa kesän 2017 aikana järjestettyjen asukkaiden osallistumiseen perustuvien vieraskasvien torjuntatalkoiden tuloksista sekä kehitysideoista, joita asukkailta saatiin.

Espoon kaupunkitekniikan keskus palkkasi minut toukokuussa 2017 edistämään kaupungin ja sen asukkaiden, yhdistysten sekä koulujen välistä yhteistyötä kaupungin luonnonhoidossa erityisesti vieraskasvien torjunnan osalta. Tartuin heti tilaisuuteen ja järjestin 20 vieraskasvien torjuntaan keskittynyttä tapahtumaa eri puolilla Espoota syyskuun loppuun mennessä. Talkoita järjestettiin luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaiden alueiden läheisyydessä, mutta myös sellaisilla alueilla, joilla asukkaat ja yhdistykset sitä erityisesti toivoivat. Espoon kaupungin järjestämiin vieraskasvitalkoisiin osallistui kesän aikana yhteensä 102 henkilöä. Vieraskasvitalkoot ajoittuivat pääosin arki-iltoihin kello 17–20 välille ja ne kestivät kohteesta riippuen 2–3 tuntia. Osallistujamäärä yksittäisissä talkoissa vaihteli 0–14 henkilön välillä. 14 henkilön osallistujamäärä saavutettiin Mankkaan asukaspuistossa järjestetyissä talkoissa, kun taas Isossa Vasikkasaaressa järjestettyihin talkoisiin ei saapunut ketään. Kaikissa muissa talkootapahtumissa oli vähintäänkin yksi osallistuja. Keskimääräinen osallistujamäärä yksittäisissä talkoissa oli 5,4 henkilöä ja osallistujamäärän mediaani oli 4 henkilöä.

Vieraslajitalkoiden organisoinnin lisäksi tiedotin eri viestintäkanavia pitkin ajankohtaisia vieraslajiasioita kuntalaisille sekä neuvoin puhelimen, sähköpostin ja sosiaalisen median kanavien kautta asukkaita ja yhdistyksiä vieraslajeja koskevissa kysymyksissä. Myös Espoon kaupunkitekniikan keskuksen asiakaspalvelupisteen henkilöstö osallistui asukasneuvontaan. Jatkuvan asukasvuorovaikutuksen johdosta useat asukasyhdistykset, kuten Soukka-seura, Latokaski-seura ja Kuuriniitty-seura sekä yksittäiset taloyhtiöt innostuivat järjestämään omia talkootapahtumiaan. Soukka-Seuran Soukan asukaspuistossa järjestämissä vieraskasvitalkoissa oli paikalla peräti 19 henkilöä. Yksittäiset taloyhtiöt järjestivät vieraskasvitalkoita aktiivisesti etenkin Kaitaalla, Latokaskessa, Tontunmäessä ja Olarissa.

Espoon kaupunkitekniikan keskuksen, asukasyhdistysten ja yksittäisten taloyhtiöiden järjestämien vieraskasvitalkoiden perusteella havaitsin, että osallistumisaktiivisuus vapaaehtoiseen vieraskasvien torjuntaan oli suurinta Suomenojan, Kaitaan ja Soukan alueilla sekä Nöykkiössä ja Latokaskessa. Osallistumisaktiivisuus oli suurta myös Kuuriniityn, Karhusuon, Lintuvaaran, Olarin ja Tontunmäen alueilla. Kuuriniitty-seura rakensi talkootyönä jopa jättipalsamin torjuntaan kehottavia talkootelineitä. Telineet sijoitettiin jättipalsamin valtaamille alueille ja niihin kiinnitettiin sekä laminoitu ohje lajin torjunnasta että jätesäkkejä. Osallistumisaktiivisuus vieraskasvien vapaaehtoiseen torjuntaan perustuvissa talkoissa oli selvästi matalinta Laaksolahden, Viherlaakson, Karakallion alueilla sekä Kilossa. Lisäksi näillä alueilla talkoisiin saapui pääosin vain iäkkäitä ihmisiä.

Asukkaiden rakentama jättipalsamin torjuntateline Kuuriniityssä.

Millaista palautetta Espoon kaupunkitekniikan keskus sai asukkailta asukasvuorovaikutukseen perustuvasta vieraslajien torjunnasta?

Espoon kaupunkitekniikan keskuksen järjestämiin vieraskasvitalkoisiin osallistuneet asukkaat kertoivat olleensa tyytyväisiä siihen, että kaupunki tiedotti aktiivisesti koko kesän ajan ajankohtaisista vieraslajiasioista sekä vieraskasvitalkoista omissa sosiaalisen median kanavissaan (Facebook & Twitter) ja sanomalehtikirjoituksissa. Asukkaat kokivat, että talkoiden ajankohdat ja päivämäärät päätyivät espoolaisten tietoisuuteen melko hyvin. Muutama iäkkäämpi asukas koki kuitenkin haasteelliseksi selvittää vieraskasvitalkoiden paikkaa ja aikaa, koska kaikki talkootapahtumat eivät ehtineet paikallislehden alkukesällä julkaisemaan uutiseen Espoossa järjestettävistä vieraskasvitalkoista. Asukkaiden täytyi itse selvittää loppukesän talkoiden ajankohdat ja paikat joko Espoon kaupunkitekniikan keskuksen Facebook-sivuston (https://www.facebook.com/pg/kaupunkitekniikankeskus/events/?ref=page_internal) tai Espoon kaupungin tapahtumat-sivuston (http://www.espoo.fi/fi-FI/tapahtumat?es=15.08.2017) kautta. Asukkaat ilmoittivat kaipaavansa jatkossa yksityiskohtaisempaa markkinointia Espoon kaupungin järjestämistä vieraskasvitalkoista perinteisissä sanomalehtikirjoituksissa. Asukkaiden mukaan myös itse talkoopäivästä ja tehdyn työn tuloksista olisi mukava nähdä kirjoituksia sanomalehdissä, sillä se voisi motivoida vielä laajempaa joukkoa espoolaisia osallistumaan vapaaehtoiseen luonnonhoitoon.

Asukkaat kertoivat toivovansa, että Espoon kaupunki osallistuisi organisaationa nykyistä voimakkaammin vieraskasvien torjuntaan. He toivovat, että kaupunki käsittelisi jatkossa erilaisilla niittokoneilla ja raivaussahoilla kaikkein laaja-alaisimmat vieraskasvien valtaamat alueet. Asukkaiden tehtävänä olisi sen jälkeen huolehtia talkootyönä käsitellyn kohteen jälkihoidosta esimerkiksi ojien varsilla, koska koneilla ei päästä käsittelemään ojien vesirajaa tai toisiaan lähellä kasvavien puiden välejä. Mankkaan asukaspuistossa kokeiltiin tällaista yhdistelmämallia heinäkuussa. Espoon kaupunkitekniikan keskus niittomurskasi kaksi laajaa jättipalsamia kasvavaa aluetta muutama päivä ennen asukastalkoita. Talkoopäivänä asukkaat poistivat jäljelle jääneet jättipalsamit niittomurskatun alueen vierellä kulkeneen ojan varrelta sekä läheiseltä metsäalueelta. Loppusyksyllä talkookohteilla ei havaittu yhtäkään jättipalsamiyksilöä.

Negatiivinen palaute asukasvuorovaikutteisesta vieraslajien torjunnasta kohdistui voimakkaimmin siihen, että Espoon kaupunkitekniikan keskus ei hakenut aina vieraskasvitalkoissa syntynyttä kitkentäjätettä riittävän nopeasti pois talkookohteelta. Espoon kaupunkitekniikan keskus oli kesän alussa tiedottanut asukkaille siitä, että se huolehtii yleisillä alueilla järjestettävissä vieraskasvitalkoista syntyvän talkoojätteen poiskuljetuksesta. Esimerkiksi Tontunmäen puistoalueella jättipalsamin kitkentäjäte seisoi jätesäkeissä lähes 2 viikon ajan heinäkuussa, ennen kuin se päästiin hakemaan pois. Espoon kaupunkitekniikan keskuksen on huomioitava jatkossa työntekijöiden kesälomia myöntäessä se, että sillä on käytössään kaikkina kesäviikkoina koneenkuljettajia, jotka kuljettavat talkoojätteen pois.

Jätesäkkejä Tontunmäessä.

Kesän 2017 aikana järjestetyt vieraskasvien torjuntatalkoot osoittivat, että nuoria (15–30-vuotiaat) on kaikkein hankalinta innostaa osallistumaan vieraskasvitalkoisiin, vaikka muutama hieno esimerkki nuorten osallistumisesta nähtiinkin Tontunmäessä, Tammimäessä ja Lintuvaarassa järjestetyissä talkoissa. Asukkaat toivoivat, että vailla kesätöitä olevia nuoria innostettaisiin uusin keinoin lähtemään mukaan vapaaehtoiseen vieraskasvien torjuntaan. Nuorille voitaisiin esimerkiksi tarjota talkootyöhön osallistumisesta kiitoksena Espoon kaupungin leimalla varustettu työtodistus. Kesä 2017 aikana työtodistuksia jaettiinkin sekä Tammimäessä että Lintuvaarassa järjestetyissä talkoissa. Talkootyöhön osallistumisesta saadut työtodistukset auttavat nuoria esimerkiksi kaupunkien kunnossapitoon liittyvän kesätyön saamisessa seuraavina vuosina. Lisäksi asukkaat toivoivat, että Espoon kaupunkitekniikan keskus lähestyisi Espoon kouluja vieraskasvien torjuntatalkoiden osalta nykyistä voimakkaammin. Syyskuun alussa Espoon kaupunkitekniikan keskus järjestikin Aarnivalkean koulun 3-luokkalaisten kanssa jättipalsamin torjuntatalkoot Pohjois-Tapiolan koulun ja lukion läheisyydessä sijaitsevalla puistoalueella osana koulun ympäristökasvatusta. Koululaisilla riitti intoa kitkeä jättipalsamia reilun yhden tunnin ajan. Koulujen kanssa järjestettävissä talkoissa saadaan helposti paljon näkyvää aikaan, koska talkoiden osallistujamäärät kasvavat helposti suuremmiksi kuin asukastalkoissa. Asukkaat toivoivat, että koti ja koulu -yhdistykset saataisiin mukaan vieraskasvien torjuntatalkoisiin, koska vanhempien ja lasten toimiminen yhteisen hyvän eteen lisää arvostusta ja kiintymystä omaa asuinympäristöä ja sen luontoa kohtaan.

Espoon kaupunkitekniikan keskuksen roolista vieraskasvitalkoiden järjestäjänä saatiin paljon positiivista palautetta, koska yksittäiset asukkaat kokevat kynnyksen järjestää itse talkoita liian suureksi. Etenkin vanhemmat ihmiset kertoivat kokeneensa avuttomuutta vieraskasvitalkoiden järjestämisen suhteen. Heiltä löytyy kyllä suurta intoa järjestää talkoita, mutta heillä ei ole käytössään tapahtumien markkinoinnissa hyödyllisiä sosiaalisen median kanavia. Asukkaat toivoivat, että Espoon kaupunkitekniikan keskus pitäisi itsellään päävetovastuun vieraskasvitalkoiden järjestämisestä myös tulevaisuudessa. Asukkaat kuitenkin ehdottivat, että kaupunki voisi valjastaa asukasyhdistysten jäseniä jakamaan kaupungin laatimia, tulostamia ja laminoimia tapahtumailmoituksia keskeisille paikoille lähelle tulevaa talkookohdetta. Näin kaikenikäisillä ihmisillä olisi tasavertaiset mahdollisuudet kuulla talkoista ja osallistua niihin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meidän puisto -hanke Espoon Nihtisillassa

Kaavoituksen osallistumis- ja vuorovaikutusmenetelmiin liittyvät ongelmat